Zöld turmix a folyékony napenergia
A zöld turrmixok forradalma (1. rész)
" Véleményem szerint a tudósok még nem kutatták fel annak a számtalan magnak,levélnek és gyümölcsnek a rejtett lehetőségeit, amelyek pedig az emberiség legteljesebb táplálékát kínálják."
Mahatma Gandhi
Tehát megtudtuk a " FOOD MATTERS" avagy " AMIT ESZEL AZZÁ LESZEL" c. filmből ( lásd az Érdekességek - " Kisfilmek a nagyvilágból" oldalon!), hogy mennyire fontos a nyers zöldség-gyümölcs beépítése a mindennapi táplálkozásunkba, sőt minden étkezés kb 50%-nak kellene lennie !
Persze ha a "raw vegan" v. nyers vegaságot próbálod, tudod,h tökéletesen elegendő, maximálisan egészségpárti csak nyers zöldségen-gyümölcsön élni! De erről később bővebben és nagyon meggyőzően találsz kisfilmeket...!!!
A "rawism" avagy a nyers ételek és a búzafűlé kitalálója Dr. Ann Wigmore, Litvániából származó amerikai táplálkozási tanácsadó, többek között a hittudományok doktora. Érdemes utána olvasni, nem mindennapi jelenség volt! 84 évesen halt meg tökéletes egészségnek örvendve, egy szál őszhajszál nélkül(!), füstmérgezésben.
Ann Wigmore (1909 – 1994)
A Boutenko családról www.rawfamily.com oldalon érdekes dolgokat tudhatsz meg.
A zöld levelekben több a tápanyag, mint bármely más ételcsoportban, de az összes tápanyag a növények sejtjeiben van elraktározva.Ezek a sejtek azonban ellenálló anyagból készültek és ahhoz,hogy a sejtekben található összes értékes tápanyaghoz hozzájuthassunk, a sejtfalat át kell törni. Erre találta ki a Teremtő a rágást, csakhogy annyira elcsökevényesedett a ma élő ember fogazata ( is , többek között), hogy már képtelen az étel krémes állaguvá történő rágására, ami egy optimális 1 és 2 közötti PH-értékű gyomorsav mellett nélkülözhetetlen a tökéletes emésztés, tápanyag hasznosítás szempontjából!
Ezért Boutenko nagyon okosan úgy gondolta,hogy Vitamix turmixgépével "megrágatja" a zöldjeit. Eredmény: tömény frissesség!
És elindult hódító útjára a ZÖLD TURMIX!
Nézzük meg Sergei Boutenko ( Bictoria B. fia, aki cukorbetegségből gyógyult ki a nyers koszttal) rövid ismertetőjét a zöld turmix készítésének rejtelmeiről :).
A kisfilm lényege:
4 alapszabály, amit érdemes betartani, hogy minél finomabb, élvezhetőbb és táplálóbb legyen a zöldturmixod!
1. Ne használj csak zöldleveleseket, gyümölcsöt és tisztított vizet!
Mik azok a zöldlevelesek? Vadon élő nagyon hasznos növények - a tudatlanok "gyomnövények"-nek nevezik - és a háztáji növények zöld levelei. Meglepően magas proteintartalommal bírnak!! Boutenko említett könyvében figyelemre méltő adatokra lelhetsz ezzel kapcsolatban.
2. Csak egyszerűen! Ne tegyünk a turmixba túl sokmindent egyszerre! Max 2 fajta zöldlevelű és gyümölcs bőven elegendő!
3. Ne akard túl gyorsan túl jól csinálni! Fontos,hogy az elején, amikor még csak az eszed tudja,hogy kell neked ez a turmix, finom , élvezhető legyen! Ezért kezdetben a zöld- és a gyümölcs aránya legyen 40-60 %. Később,amikor már a tested is kívánja a nyers ételeket és a zöldturmixot- mellékhatásként nem rossz!, sőt egyre kevésbé fogod a "szemetet"kívánni!!- emelheted a zöld arányt.
4. Váltogasd a zöldlevelűeket a turmixban! Két dolog miatt fontos ez:
- minden zöldlevelűnek más a hatóanyagtartalma, természetesen,
- minden zöldlevelű tartalmaz alkaloidokat- nitrogén tartalmú vegyületeket- , amelyek kis mennyiségben pozitív, nagy mennyiségben negatív hatásúak lehetnek.Ezért ha váltogatod őket nem tudnak összeadódni negatív mennyiségig.
És még egy érdekes kisfilm a turmixról Tim VanOrden tolmácsolásában. Ő az élő példa,hogy nyers koszttal sportolni is lehet, sőt!!!!
44 évesen ( 6 éve él nyers koszton!) több maratont teljesített már! Tiszta izom és vidámság!
Róla még fogok mesélni, nagyon érdekes, meggyőző és vicces figura:)!!!