Ayurvéda masszázs

Mi a legfontosabb jellegzetessége az ayurvédikus masszázsnak?

Más masszázsokkal szemben a különbséget a  varázslatos hatásmechanizmus és a holisztikus szemléletmód adja.

A  legtöbb masszázs alkalmával használt olajnak vagy krémnek a gyógyító funkciója nem elsődleges szempont bár fontos és messze nem elhanyagolható része. Használatuk megkönnyíti a masszőr tevékenységét,  kellemes érzetet biztosít masszázs közben. A különleges gyógyhatású krémek természetesen sokszorosan fokozzák, mélyítik  a masszázs hatását.

A védikus  filozófia szerint az ember, mint minden más élőlény, 3 fontos összetevőből áll:

Az első összetevő a TEST,

melyet 5 őselem alkot. Ezek az Éter, a Levegő, a Tűz, a Víz és a Föld. Úgy is nevezhetjük, hogy durva fizikai test. A testünket alkotó 5 őselem mindenkiben jelen van bizonyos arányban. Ezen elemek aránya és az általuk képviselt tulajdonságok határozzák meg testünk típusát, melyet a  3 alaptípus és azok keveredése jellemez. 

Ayurvéda három alaptípus

A három alaptípus:

  1. VATA
    Levegő típus, melyet száraz, mozgékony, hűvös, vékony testalkat jellemez. 
  2. PITTA
    Tűz tipus, melyre az átalakító hatás és egy közepes testalkat jellemző.
  3. KAPHA
    Víz és föld tipus, melyben egy nyugtató és olajozó hatású, a föld szilárdságát és stabilitását mutató , erős testalkat mutatkozik meg. 

Ayurvéda masszázs (Masszázsoázis)Ayurvéda masszázs (Masszázsoázis)Az ayurvédikus masszázsok esetén a vivőanyag fontos szerepet kap, ennél fogva az adott személy test típusához illő kiválasztása elengedhetetlen része a kezeléseknek. Csak 100%osan  hideg  sajtolt növényi  olajokat használunk, amelyek ennek köszönhetően megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. 

Az alkalmazott masszázstechnika segíti és fokozza a nyirok és érhálózat működését, a kötőszövetek és sejtek méregtelenítését, az emésztő rendszer tisztulását.

Az ayurvédikus masszázsra másik fontos jellemzője a hőterápia , hiszen a masszázs végig testmeleg olajjal történik.  A kezelést egy nyugtató, puhító, melegítő eljárás zárja, amely lehet gyógynövényes gőzölés, egy un.  swedana  vagy  gőzkabin segítségével, illetve meleg gyógynövényekkel töltött batyuval történő átdörzsölése a testnek. A méregtelenítés azáltal történik meg, hogy a masszázs során a gyógyolajoknak és a masszázsmozdulatoknak köszönhetően fellazult méreganyagok a gőzölés segítségével áramlanak a kiválasztó szervekhez, verejtékmirigyekhez és távoznak el így a szervezetünkből. A batyus dörzsölés során a batyukat gyógynövényekkel töltjük meg. Mindegyik tölteléknek megvannak a saját jótékony hatásai. 

A másik összetevő a SZELLEMi testünk,

melyet a hamis ego, az elme és az intelligencia alkot. Ezt a finom fizikai testnek is nevezzük. E két összetevőt a durva és anyagi elemek alkotják.

Ezek a jellemvonások a  személyiségjegyekben, mentális vonásokban is megjelennek. Annak megfelelően, hogy kiben melyik elem dominál és milyen kötőerők hatnak rá, különböző személyiség és test típusokról  beszél az Ayurvédikus irodalom. Minden ayurvédikus masszázs előtt fontos megállapítani, hogy az adott személynek mi az Ayurvédikus testalkata és  személyíség típusa, ugyanis ettől függően választunk a kezeléshez technikát és olajat.

A harmadik összetevő a LÉLEK,

mely az életet biztosítja a test számára és transzcendentális. Ameddig jelen van a lélek, a test és szellem él.


Nyomtatás   E-mail

Masszázs ajándék ötletek egész évre

Masszázs ajándékutalvány születésnapra

Masszázs ajándékutalvány Születésnapra

Masszázs ajándékutalvány karácsonyra

Masszázs ajándékutalvány Karácsonyra

Masszázs ajándékutalvány házassági évfordulóra

Masszázs ajándékutalvány Házassági évfordulóra

Masszázs ajándékutalvány Valentin napra
Masszázs ajándékutalvány Valentin napra

Image
— Cím
1172 Budapest
Delelő u. 6.,
— Kapcsolat
+36 70 511 11 90