Tyúkhúr!? Ki ne gyomláld! EDD MEG!!
Tyúkhúr (stellaria media) Népi nevén tyúkhúr, csibehúr, tyúkbegy.
Az egész világon elterjedt, télen is virágzó "gyomnövény", melynek magvai 25 évig is életképesek maradnak a földben.
Számos gyógyhatását ismerjük:
- - epe és vese működését segíti a teája. Kőoldó hatása is van.
- - egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.
- - használjuk még köhögésre,
- - vizelethajtásra,
- - Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk.
- - Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.
Számos módon használhatjuk a konyhában is:
- Fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk.
- Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval , nyers fokhagymával és egy kis szűrt vízzel, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
Főtt burgonyát keverhetünk hozzá és máris fogyaszthatjuk!
Zöld turmixba kiválló!
Egészségünkre!