Tyúkhúr!? Ki ne gyomláld! EDD MEG!!

Tyúkhúr (stellaria media) Népi nevén tyúkhúr, csibehúr, tyúkbegy.

Az egész világon elterjedt, télen is virágzó "gyomnövény", melynek magvai 25 évig is életképesek maradnak a földben.

Számos gyógyhatását ismerjük:

  • - epe és vese működését segíti a teája. Kőoldó hatása is van.
  • - egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.
  • - használjuk még köhögésre,
  • - vizelethajtásra,
  • - Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk.
  • - Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.

Számos módon használhatjuk a konyhában is:

  • Fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk.
  • Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval , nyers fokhagymával és egy kis szűrt vízzel, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
    Főtt burgonyát keverhetünk hozzá és máris fogyaszthatjuk!

Zöld turmixba kiválló!

Egészségünkre!

 

Image
— Cím
1172 Budapest
Delelő u. 6.,
— Kapcsolat
+36 70 511 11 90