Tyúkhúr!? Ki ne gyomláld! EDD MEG!!

Írta: Tóth Emese on . Beküldve: Természetgyógyászat

network.hu

 Népi nevén tyúkhúr, csibehúr, tyúkbegy.
Az egész világon elterjedt, télen is virágzó "gyomnövény", melynek magvai 25 évig is életképesek maradnak a földben.

Számos gyógyhatását ismerjük:

- epe és vese működését segíti a teája. Kőoldó hatása is van.

- egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.

- használjuk még köhögésre,

- vizelethajtásra,

- Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk.

- Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.


Számos módon használhatjuk a konyhában is:

network.hu

 - Fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk.

- Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval , nyers fokhagymával és egy kis szűrt vízzel, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
Főtt burgonyát keverhetünk hozzá és máris fogyaszthatjuk!

Zöld turmixba kiválló!

Egészségünkre!